Alkmaar

alkmaar canal with picturesque view on church and bridge

In the past, Alkmaar was an important market place for the surrounding countryside, and most important was the cheese trade. During the summer months there is a cheese market every Friday morning around the Dutch Cheese Museum in the Waag.
There is also a lot of information about cheese making today.
In the tower of the Waag an equestrian game is played, in which a jousting match can be seen. They canter as many laps as the number of hours.
Also worth seeing is the late-Gothic Town Hall with an interior in Renaissance style.
There are a number of historic courtyards in Alkmaar and the Hofje van Splinter (1646), the Hof van Sonoy and the Wildemans hofje (1714) are the most beautiful.
In 1573 Alkmaar was besieged by the Spaniards and a fired cannonball is still visible in a wooden facade.
The most beautiful church is the Sint Laurenskerk, which was built between 1470 and 1516. This late Gothic cruciform basilica also contains two famous organs.
St. John’s Church was founded in the 15th century by Maltese knights.

https://www.visitalkmaar.com/en/discover-alkmaar-in-24-48-hours

Vroeger was Alkmaar een belangrijke marktplaats voor het omliggende platteland, met als belangrijkste de kaashandel. Tijdens de zomermaanden is er elke vrijdagochtend een kaasmarkt rondom het Hollands Kaasmuseum in de Waag.
Er is tegenwoordig ook veel informatie te vinden over het maken van kaas.
In de toren van de Waag wordt een ridder spel met paarden gespeeld, waarbij een steekspel te zien is. Ze galopperen evenveel rondjes als het aantal uren.
Ook bezienswaardig is het laatgotische stadhuis met een interieur in renaissancestijl.
Alkmaar kent een aantal historische hofjes waarvan het Hofje van Splinter (1646), het Hof van Sonoy en het Wildemans hofje (1714) de mooiste zijn.
In 1573 werd Alkmaar belegerd door de Spanjaarden en in een houten gevel is nog steeds een afgevuurde kanonskogel te zien.
De mooiste kerk is de Sint Laurenskerk, gebouwd tussen 1470 en 1516. In deze laatgotische kruisbasiliek bevinden zich ook twee beroemde orgels.
De Sint-Janskerk werd in de 15e eeuw gesticht door Maltese ridders.

Button to go back to the homepage of Hans Langh Private Tours Holland
to go back to the homepage of Hans Langh Private Tours Holland