City Hall Leiden

facade of the city hall leiden

The City Hall Leiden is on Breestraat, the main street of Leiden and it has a beautiful Dutch Renaissance facade.
To the left of the platform is the Roepstoel (calling chair), where the end of the Spanish siege was announced in 1574. Leiden was besieged by the Spanish troops for 129 days. A poem of exactly 129 letters on a gable stone tells the story. The liberators of the starving Leiden residents brought herring and white bread with them. Every year on October 3, this is celebrated again with eating herring and white bread.
Close to the town hall is De Waag, a beautiful building from the 17th century. The Boterhal is located at the rear side.
The Koornbrug overlooks the water. This bridge was built to keep the ships with grain dry during rain.

Leiden we could include in the itinerary on our way to the Hague and Delft.

https://www.visitleiden.nl/en/locations/2079752030/stadhuis

Aan de Breestraat ligt het Stadhuis van Leiden, Het is de hoofdstraat van Leiden en heeft een prachtige gevel in de Hollandse Renaissance stijl.
Aan de linker zijde staat de zogenaamde Roepstoel. Hier vanaf werd in 1574 het einde van de Spaanse overheersing aangekondigd.
Leiden werd 129 dagen lang belegerd door de Spaanse troepen. Een gedicht van precies 129 letters op een gevelsteen vertelt het verhaal.
De bevrijders van de hongerende Leidenaren brachten haring en wit brood met zich mee. Ieder jaar op de 3e oktober wordt dit wederom gevierd met het eten van haring met wit brood.
Vlakbij het stadhuis bevindt zich de Waag, een prachtig zeventiende eeuws gebouw. Aan de achterzijde is de Boterhal te zien.
De Koornbrug kijkt uit over het water. Deze brug werd gebouwd om de schepen met graan droog te houden tijdens regen.

Button to go back to the homepage of Hans Langh Private Tours Holland
to go back to the homepage of Hans Langh Private Tours Holland