Thursday Cheese Market Gouda

cheeses at the market in gouda

Cheese Market Gouda:

You can’t say cheese without saying Gouda!
The Gouda Cheese Market is a must-visit for cheese lovers. It’s history is dating back to 1395. Every Thursday from April to August, Gouda hosts its famous market. Cheese traders and farmers come together to sell one of the world’s most popular cheeses. They follow an old tradition, sealing deals with a handshake.

The market is filled with Gouda cheese girls and boys. In traditional outfits, adding to the Dutch charm. Gouda’s cheese culture dates back to the Middle Ages and thrived during the 17th century. Cheesemaking has been passed down through generations. From father to son.

Cheese girls and boys:

You can identify real Gouda cheese by the Gouda Holland quality seal. This shows it is a 100% Dutch product. Protected by the European Union.
Gouda cheese comes in many varieties. Hard to soft. Young to aged. And made from cow’s milk, sheep’s milk, or goat’s milk. There’s a Gouda for every taste. From mild to strong.

At the Gouda Cheese Market, you can also learn how this famous Dutch cheese is made. A product the Netherlands is proud of. Representing generations of tradition and craftsmanship.

How this famous Dutch cheese is made:

On Thursday during summer season a visit to Gouda can be included in our Amsterdam, Gouda, Delft and the Hague Tour.

More about Gouda and the cheese valley.

Donderdagse Kaasmarkt Gouda (Dutch translation):

Je kunt geen kaas zeggen zonder Gouda te noemen! De Goudse Kaasmarkt is een must voor kaasliefhebbers. Met een geschiedenis die teruggaat tot 1395. Elke donderdag van april tot augustus wordt in Gouda de beroemde kaasmarkt gehouden. Waar kaashandelaren en boeren samenkomen om een van de populairste kazen ter wereld te verkopen. Ze volgen een oude traditie waarbij deals worden bezegeld met een handdruk.

De markt is gevuld met Goudse kaasmeisjes en -jongens. In traditionele kleding, wat bijdraagt aan de Nederlandse sfeer. De kaascultuur van Gouda gaat terug tot de Middeleeuwen en bloeide in de 17e eeuw. Kaasmaken is van vader op zoon doorgegeven. Generatie na generatie.

Je kunt echte Goudse kaas herkennen aan het Gouda Holland kwaliteitszegel. Wat aangeeft dat het een 100% Nederlands product is. Beschermd door de Europese Unie.
Goudse kaas is er in veel varianten. Van hard tot zacht. Jong tot oud. En gemaakt van koemelk, schapenmelk of geitenmelk. Er is voor elke smaak wel een Gouda. Van mild tot sterk.

Op de Goudse Kaasmarkt kun je ook leren hoe deze beroemde Nederlandse kaas wordt gemaakt. Een product waar Nederland trots op is. En dat generaties van traditie en vakmanschap vertegenwoordigt.

Button to go back to the homepage of Hans Langh
click to go back to the homepage of Hans Langh