Zaanse Schans

de huisman is a small green octagonal mill at the zaanse schans and currently makes mustard

The Zaanse Schans remains a special attraction, despite the large numbers of foreign tourists.
The seven windmills have fanciful names: De Kat, de Ooievaar, De Huisman, de Zoeker, de Bonte Hen, Het Jonge Schaap and de Gekroonde Poelenburg.
The harbour of Amsterdam was the largest one in the world in 17th century and along the Zaan river were it’s industrial areas. Around 700 windmills were in production with the only source of energy wind. Mills were the factories of yesterday.
De Kat is open for public and visible is how in 17th century paint pigments and chalk were produced.
There is a sawmill from 1869, a small mustard mill and an oil mill which made oil from linseed.
Albert Heijn opened his first grocery shop in 1887 in the Zaanse Schans village. It grew to be the largest chain of supermarkets in The Netherlands, operating worldwide as Ahold.

You could easily spend a half day exploring the Zaanse Schans windmills and is part of our Countryside tours.

https://www.dezaanseschans.nl/en/discover/windmills/

De Zaanse Schans blijft altijd een bijzondere trekpleister, ondanks de grote aantallen buitenlandse toeristen die de molens bezoeken. De zeven windmolens hebben fantasierijke namen: De Kat, de Ooievaar, De Huisman, de Zoeker, de Bonte Hen, Het Jonge Schaap en de Gekroonde Poelenburg. De haven van Amsterdam was in de 17e eeuw, Hollands gouden eeuw, de grootste ter wereld en langs de rivier de Zaan lag het industriegebied. Er waren ongeveer 700 werkende windmolens in productie met als enige energiebron wind. Molens waren in die tijd de fabrieken van gisteren.
De Kat is open voor publiek en zichtbaar is hoe in de 17e eeuw verfpigmenten en krijt werden geproduceerd. Zelfs Rembrandt schijnt hier verf te hebben laten maken.
Er is een zagerij uit 1869, een kleine mosterdmolen en een oliemolen die olie maakte uit lijnzaad.
Albert Heijn opende zijn eerste kruidenierswinkel in 1887 in het dorp Zaanse Schans. Het groeide uit tot de grootste supermarktketen van Nederland, wereldwijd opererend onder de naam Ahold.

Button to go back to the homepage of Hans Langh Private Tours Holland
to go back to the homepage of Hans Langh Private Tours Holland