Old Church Amsterdam

nave of the old church amsterdam with pulpit and organ

The Old Church Amsterdam is the oldest building in Amsterdam and shows seven centuries of Amsterdam. It started as a small wooden chapel around 1300 for fishermen, devoted to Saint Nicholas.
Paradoxically, it is located in the middle of the red light district, where the world-famous ladies display themselves and offer their services.
10.000 Amsterdammers rest here and the most famous graves are those of the Amsterdam composer Sweelinck and Saskia, Rembrandt’s wife.
The Reformation and iconoclasm of 1566 destroyed lots of the interior, but the building is still one of the most beautiful buildings in the city.

https://oudekerk.nl/en/

The main places of worship in the western part of the Netherlands.
For all religions:

Saint John Church Gouda

New Church Delft

Jewish Amsterdam

He Hua Temple Amsterdam

New Bavo Cathedral Haarlem

old Saint Bavo Church Haarlem

Pieterskerk Leiden

New Church Amsterdam

Our Lord at the attic Amsterdam

Saint Nicolas Church Amsterdam

Old Church Delft

Hofjes almshouses Haarlem

Old Church Amsterdam

Laurenskerk Rotterdam

De Oude Kerk is het oudste religieuze gebouw van Amsterdam en toont de Amsterdamse geschiedenis van de laatste 700 jaar. Het begon rond 1300 als een kleine houten kapel voor vissers, gewijd aan Sinterklaas.
Paradoxaal genoeg ligt het midden in de rosse buurt, waar de wereldberoemde dames zich presenteren en hun diensten aanbieden.
Hier rusten 10.000 Amsterdammers en de bekendste graven zijn die van de Amsterdamse componist Sweelinck en Saskia, de vrouw van Rembrandt.
De Reformatie en de Beeldenstorm van 1566 verwoestten een groot deel van het interieur, maar het gebouw is nog steeds een van de mooiste gebouwen van de stad.

Button to go back to the homepage of Hans Langh Private Tours Holland
to go back to the homepage of Hans Langh Private Tours Holland