Pieterskerk Leiden

little square at pieterskerk once home of the american pilgrim fathers predecessors

The Pieterskerk Leiden from 1121 is the oldest church in Leiden. It is named after the apostle Peter, the patron saint of the city. Jesus said to Saint Peter, ‘I will give you the keys to the Kingdom of Heaven’. Leiden is called ‘key city’ and keys are depicted in the city’s coat of arms.
Once the place where the American Pilgrim Fathers went for prayer.
It is a large church and many university professors are buried there. The most famous graves are those of the painter Jan Steen and the scientist Herman Boerhaave.
The Hooglandse Kerk is also very worth seeing. It is a late Gothic cruciform basilica with an impressive interior. The church also functioned to provide the people of Leiden with water. The large roof of the church collected a lot of rainwater, which was stored in reservoirs.

https://www.visitleiden.nl/en/locations/2974987658/pieterskerk

The main places of worship in the western part of the Netherlands.
For all religions:

Saint John Church Gouda

New Church Delft

Jewish Amsterdam

He Hua Temple Amsterdam

New Bavo Cathedral Haarlem

old Saint Bavo Church Haarlem

Pieterskerk Leiden

New Church Amsterdam

Our Lord at the attic Amsterdam

Saint Nicolas Church Amsterdam

Old Church Delft

Hofjes almshouses Haarlem

Old Church Amsterdam

Laurenskerk Rotterdam

De Pieterskerk Leiden uit 1121 is de oudste kerk van Leiden. Het is vernoemd naar de apostel Petrus, de patroonheilige van de stad. Jezus zei tegen Sint Petrus: ‘Ik zal je de sleutels van het Koninkrijk der hemelen geven’. Leiden wordt ‘sleutelstad’ genoemd en sleutels zijn afgebeeld in het wapen van de stad.
Ooit de plek waar de Amerikaanse Pilgrim Fathers naartoe gingen om te bidden.
Het is een grote kerk en er liggen veel universiteitsprofessoren begraven. De bekendste graven zijn die van de schilder Jan Steen en de wetenschapper Herman Boerhaave.
Ook de Hooglandse Kerk is zeer de moeite waard. Het is een laatgotische kruisbasiliek met een indrukwekkend interieur. De kerk fungeerde ook om de Leidse bevolking van water te voorzien. Het grote dak van de kerk verzamelde veel regenwater, dat werd opgeslagen in reservoirs.

Button to go back to the homepage of Hans Langh Private Tours Holland
to go back to the homepage of Hans Langh Private Tours Holland